fbpx Skip to main content
Kristali

KOMAD NAKITA ILI MOĆ UNIVERZUMA U ’’ZRNU’’?

Danas je sve češća primena dragog i poludragog kamenja u izradi nakita, gotovo da skoro svaki privezak, naušnice ili narukvice sadrže neki od kristala. Da li su kristali zaista samo ukras i ništa više od toga, elegantnija zamena za cirkon ili možda imaju neku dubinu i malo drugačiju poentu? Mahom se kristali primenjuju u cilju što efektnijeg estetskog izgleda nekog komada nakita, percipiraju kao finija bižuterija i zamena su za skupocenije varijante istih. Da li je možda njihova suština potpuno drugačija, da li imaju možda još koju primenu i da li mogu imati neki drugačiji efekat i upotrebu? Odgovor je naravno – DA! Ako se osvrnemo na sam koren reči kristal i njegovo bukvalno značenje i prevod jasno nam je da sama reč u svom najbukvalnijem prevodu znači čisti led. Otuda potiče i prvobitna asocijacija na gorski kristal ili kvarc i dijamant, jer su to prozirni kristali najčešće bez boje. Sam gorski kristal ili dijamant kao i ostalo drago kamenje nalaze se duboko u unutrašnjosti Zemljine kore i isto kao i ostale rude, metali ili minerali dobijaju se ekstrakcijom odnosno iskopavanjem iz rudnika. Najčešće mesto za pronalaženje i dobijanje jesu dubine nekih podzemnih ili podvodnih pećina. Po svom sastavu i građi su ništa drugo do čvrste materije čiji su gradivni elementi atomi, molekuli i joni poređani u savršenom redu i skladu i grade čvrstu unutrašnju strukturu. Takođe je kod kristala poznata pojava simetričnog urastanja odnosno bližnjenja. Sam proces bližnjenja, odnosno formiranja kristalne strukture poznat nam je pod terminom kristalizacija i to je način na koji oni nastaju. Iz tih razloga se često nalaze u dimenzijama koje nisu prikladne za direktnu izradu nakita i ukrasa i zbog toga se dodatno obrađuju kako bi sama estetika bila dovedena u prikladno izdanje i dobila sirovina za izradu bilo čega već pomenutog. U svom sirovom obliku njihova forma je predstavljena graničnim elementima koji se dele na sledeće:

  • Pljosni – glatke površine koje sa svih strana ograđuju kristal;
  • Rogljevi – tačkasti granični elementi koji se nalaze na mestu preseka tri ili više pljosni ili na mestu susreta tri ili više ivica;
  • Ivice – lineamenti na kontaktu dve pljosni.

Koliko god termin kristal izgledao jednostavno i obično vidimo da njegova sama građa jeste komplikovanija i na neki način logična i povezana i da na neki način podseća na neki geometrijski ili matematički sklad. Iz tih razloga i iz njegove same kompleksnosti je prvobitna primena u drevnim civilizacijama bila široka. Drevne civilizacije su kristale osim za ukrašavanje, koristile i kao medijatore odnosno sprovodnike i harmonizatore energije Univerzuma i same planete Zemlje. Takođe kristale su nosili najčešće vladari, duhovne vođe ili prvosveštenici, vojskovođe i generali. Najinteresantnija činjenica je da su na primer sam plato u Gizi i piramide izgrađeni i obloženi različitim kristalima, dakle tri velike piramide su obložene sa tri različite vrste kristala i svaka je imala svoju svrhu i primenu. Unutar piramida se ’’čuje’’ specifičan zvuk jer je sam plato izgrađen na podzemnim pritokama egipatskih reka i tu se u stvari i vidi da je njihova svrha najdominantnija bila u cilju prenošenja i harmonizacije energije. Nikola Tesla i njegovi radovi na temu prenosa bežične energije odnosno struje imaju upravo koren u izučavanju drevnog Egipta i samih piramida kao i njihovog numeričkog i geometrijskog sklada sa Univerzumom. U religijama istoka se njihova primena ogledala u prostornoj harmonizaciji što je nama poznato danas pod nazivom Feng Shui. Sem za harmonizaciju prostora sve drevne civilizacije su ih koristile i u svrhe lečenja, pojačavanje dejstva u nekom životnom polju, emotivnu stabilizaciju, predviđanje događaja, kao zaštitu od negativnih energija, kao i za samo poboljšanje sreće na svim poljima generalno.

Tokom poslednjih decenija dvadesetog veka njihova upotreba u svakodnevnom životu je sve češća i masovnija ali se nažalost koriste u komercijalne i estetske svrhe dok se manje koriste na ostalim poljima u kojim imaju svoj maksimalni efekat i ekspanziju. Primera radi određeni hronični problemi bilo da su vezani za zdravlje ili neko drugo životno polje, lako se mogu rešiti uz primenu i nošenje odgovarajućih kristala. Doduše ne moraju se isključivo nositi već se mogu i naći i u prostoru u kojem boravite. Bitno je svakako pomenuti da, ako neki kristal koji na primer važi za kristal koji privlači ljubav, čak i uz pravilnu primenu i održavanje na vas možda neće imati nikakav efekat jer vam jednostavno ne odgovara. Sada se samo nameće pitanje kako onda znati koji kristal kome odgovara? Postoji mnogo metoda, jedna od najjednostavnijih jeste da odete u bilo koju prodavnicu kristala, uzmete ga u ruku, držite par sekundi i prislonite na srce i sačekate da vidite da li vas uslovno rečeno greje ili hladi. Ako vas ’’hladi’’ to znači da vam ne odgovara i da u sav vaš trud i negu kristala, neće imati apsolutno nikakav efekat na vas. U najgorem slučaju može delovati na vas negativno, uznemiriti vas, otežati neke okolnosti. Zato je bitno da pri samom odabiru ne zasnivate sve na njegovoj estetici i polju na kojem bi on eventualno delovao već i da nađete neki koji je najsrodniji vašem energetskom polju, ako krenemo od činjenice da je ljudsko telo izgrađeno većinskim delom od vode i da je naučno dokazano da je ljudsko telo samo po sebi jedno elektro-magnetno polje. Pri najpravilnijem odabiru vam najbolje može pomoći sve češće popularna Astro healing metoda u kojoj se savet za odabir kristala vrši po planetarnim aspektima koje svako od nas ima u svojoj natalnoj karti, jer i sama natalna karta pokazuje koji aspekt života odnosno koje polje je na neki način ugroženo. Svaki kristal ima svoje planetarne ekvivalente, najpoznatiji su na primer sunčev i mesečev kamen koji u samom svom nazivu imaju simboliku planete koju predstavljaju. Takođe i druge planete imaju svoje ekvivalente. Važno je napomenuti da astro healing nema nikakvu simboliku tumačenja natalne karte niti ikakvu prognostičku primenu već samo služi kao pokazatelj sklada ili nesklada među određenim planetama. Takođe se mogu rešiti i neki karmički aspekti, ako su prisutni i ako ima potrebe za tim jer njihov cilj i jeste čišćenje odnosno harmonizacija energije. Mogu se koristiti i u svrhe pojačavanja dejstva energoterapije ili lečenja bioenergijom i mahom je sve to objedinjeno nazivom kristaloterapija.

Colorful pebbles stones on wooden table

Interesantna stvar je da se mogu primenjivati i u svrhe predviđanja događaja, odnosno divinaciju – poznato pod terminom kristalomantija. Sama tehnika je interesantna i ima korene takođe u drevnim civilizacijama.

Kada je harmonizacija prostora mogu se i tu primenjivati uz pomoć kombinacije dve metode pronalaženja odgovarajućih kristala. Ovde se takođe počinje astro healing metodom gde se samo traže kristali koji vam najviše odgovara dok se nastavak svodi na tehnike Feng Shui-a u zavisnosti od samog prostora, doma, poslovnog prostora i tome slično.

Uz njih se takođe može i meditirati jer se svaki od njih ima svoju čakru koju leči i na koju deluje, pa se zbog toga često koriste i u istočnoj odnosno integrativnoj medicini. Mogu se primenjivati i u neke kozmetičke svrhe odnosno rešavanje nekih estetskih problema lakšeg oblika kao što je na primer crvenilo kože ili najčešće u otklanjanju akni i bubuljica. Sem toga mogu ublažiti i bolove u određenim delovima tela. Svim ovim problemima se bavi ponaosob svaka od grane istočne odnosno integrativne medicine.

I tako stigosmo od najobičnijeg kamička do jedne vrlo široke primene u raznim poljima i do zaključka da kristali nisu samo nešto što će nam lepo ukrašavati vrat, uši ili prste, već da ima mnogo dublji smisao i mnogo veću moć i primenu od one sa kojom se najčešće susrećemo. Još jedna mala napomena, nažalost danas možete naći mnoge ’’kristale’’ koji su izrađeni od plastike tačnije koji nisu kristali uopšte već su samo približno dobro urađena kopija, tako da ih kupujte isključivo na proverenim mestima.

Sada kada smo bliže upoznati sa samim poreklom i svrhom samih kristala jasnije nam je da nam u životu ili prostoru u kojem živimo ipak treba jedno malo zrno moći samog Univerzuma.